Gerda: "De leesclub leerde mij over mijn eigen ‘leesgrenzen’ heen te kijken en aan boeken te beginnen die ik zelf niet zou hebben gekozen. Het delen van leeservaringen is niet alleen gezellig, maar zet aan tot denken. Zelden is men het in de leesclub eens, maar dat hoeft ook helemaal niet. Horen waarom iemand een boek goed vond dat jijzelf vreselijk vond, is interessant. En andersom, natuurlijk. Soms is zo’n nieuw perspectief zelfs aanleiding het nog eens te proberen."

Dorine: "Na mijn verhuizing naar Rotterdam-Schiebroek, kwam ik bij de leesclub terecht. Na mijn eerste leesclubavond kwam ik enthousiast thuis. Ik weet nog dat ik aan mijn man vertelde dat ik het een heerlijke avond had gevonden: ongegeneerd met anderen een boek induiken, verder gaan dan "ik vind het mooi" of "ik vind het niets". Ik had mijn medeboekennerds gevonden :-). De sfeer van de boekenclub is open en ontspannen, er wordt veel gelachen en nieuwelingen zijn altijd welkom. In april 2019 werd ik gevraagd Peter Buwalda in de boekhandel te interviewen. Door een gedegen voorbereiding samen met Henriëtte en Karin werd het een erg leuke avond. Wie had kunnen denken dat ik door de leesclub ooit nog zoiets gaafs zou doen! Ik ben blij dat ik mijn leesclub heb gevonden en dat we nu op een andere locatie blijven bestaan."

leeskikker

Cristien: "Sinds juni 2017 maak ik deel uit van de leesclub.  Met de leesclub heb ik in die 2 jaren fijne en interessante boeken gelezen, die ik zelf niet zo snel zou hebben gekozen. Voor mij is de leesclub een plek van verrijking geworden en het heeft mijn boekenkennis vergroot."

 

Wendel: "Bijzondere herinneringen heb ik aan alle leesclubavonden die ik bijgewoond heb, met als grote gemene deler het gebrek aan snobisme, de ruimte die er voor eenieder is om – in veiligheid – zijn of haar gedachten en ideeën over het gelezen boek te delen, de bereidheid van anderen om daarnaar te luisteren en de vele momenten waarop we met elkaar, ook na serieuze kost, konden lachen. Na die avonden had ik steevast de onbedwingbare behoefte om thuis onmiddellijk aan het nieuw gekozen boek te beginnen!

1 so many books

Hanneke: "In januari 2018 was ik voor het eerst aanwezig bij de leesclub. Een paar dagen ervoor had ik George Saunders’ Lincoln in de Bardo gekocht, precies op het moment dat Henriëtte en Piet druk in gesprek waren over dit boek, dat op de januaribijeenkomst zou worden besproken. Bij het afrekenen vroeg Henriëtte mij of ik geen zin had om ook te komen en zo maakte ik enkele dagen later -het boek nog grotendeels ongelezen- mijn eerste, door Tanita en Wendel verzorgde boekenclubsessie mee. Het beviel en ik ben ik blijven komen, elke keer weer verrast over hoe uiteenlopend meningen over eenzelfde boek kunnen zijn."

Tanita: "Wendel en ik hadden de eer een avond voor te bereiden met ‘Kinderen van Brezjnev’ van Valiulina, een dikke pil van 500 pagina’s. Het werd een gedenkwaardige avond, want we waren met zijn zessen geloof ik. Inclusief wijzelf en Henriette! Waar was iedereen? Ik vond het een prachtig boek, maar waarom waren de anderen allemaal afgehaakt? Wendel en ik hadden best wat tijd in de voorbereiding gestoken. Welke dubbele lagen zaten er allemaal in het verhaal verborgen en vooral: hoe was de actualiteit van nu in dit boek verwerkt (Poetin en de Magnitski-zaak)? Tja, allemaal reuze-interessant, maar misschien moest je toch wel een tik van de Russische molen hebben gekregen, zoals Wendel en vooral ik, om dit verhaal echt te kunnen waarderen. Nou ja, het is al met al een heel interessante avond gevonden, toch? Ik moet nog geregeld aan deze avond en dit boek denken, want geloof het of niet: de zaak-Magnitski speelt nog steeds. Enfin, ik vond het een fantastisch boek om voor te bereiden - al heb ik sindsdien wel een soort van traumaatje bij het kiezen van een bespreekboek…  🙂

Wil: "Van de 10 jaar leesclub heb ik er zeker 8 meegemaakt.  En dus vele boeken zien passeren. Ik heb me destijds aangesloten omdat ik van veellezer terug gevallen was naar af en toe een boek en dat vond ik jammer. De leesclub heeft daarvoor echt impuls gegeven. Vele bijzondere avonden heb ik meegemaakt.  Ik geneerde me soms voor mijn vaak afwijkende mening. Vooral met een persoon had ik nog al eens strijd (bestaan er vrouwen- en mannenboeken 🙂 ??). Toen ze ziek werd dacht ik dat ik wat rustiger aan moest richting haar, maar ze bleek dat juist enorm te waarderen. Wat ik bijzonder aan de leesclub vind is dat aan de hand van boeken ook veel persoonlijke zaken aan de orde komen en iedereen zich vrij en veilig voelt om zijn mening en emotie te uiten."

boekenliefde