Boekentip Gerda

Longlisted voor Booker Prize 2020
Goed geschreven boek over witte werkgever Alix en haar zwarte babysitter Emira, die wonen in
Philadelphia (VS).Dit boek gaat duidelijk over ras en het verschil dat je kleur maakt voor je
inkomen, woonsituatie en verwachtingen van het leven. Dat klinkt allemaal heel zwaar, maar dat is
dit boek absoluut niet. De manier waarop de werelden van Emira en Alix worden beschreven is
aantrekkelijk en realistisch. De verhouding werkgever- werknemer is belangrijk. Alix zegt
‘vriendinnen’ te willen zijn met Emira, maar wil tegelijkertijd veel invloed uitoefenen op de jongere
Emira. Macht komt in een interessant daglicht te staan. Beiden worden omgeven door hechte
vriendinnengroepen die van invloed zijn op hun handelen. Voeg daarbij een driejarige Briar, het
kind waarop Emira past en die in dit boek een bijzondere en verfrissende rol vervult. En dan is er
ook nog Kelley Copeland, Emira’s nieuwe vriend die een bekende blijkt te zijn van Alix.
Super aangenaam boek dat niet alleen leest als een trein maar ook aanzet tot nadenken over
onderbuikgevoelens en reflexen in alledaagse zaken die met ras te maken hebben. Boekentip Henriette

Nino Haratischwili: Het achtste leven

Na het lezen van Het achtste leven werd ik zó blij van het verschijnen van het nieuwe boek  De kat en de generaal van Haratischwili!

Het achtste leven: een groots epos over een Georgische familie in  6 generaties omspant de gehele 20e eeuwse geschiedenis van Georgië en daarmee de Sovjet Unie. een fascinerend boek van begin tot eind!

Nino Haratischwili: De kat en de generaal

Ook boeiend en maar zeker nog indrukwekkender is haar nieuw roman De kat en de generaal, met diverse verhaallijnen die gaandeweg als puzzelstukjes in elkaar passen en naar een schokkend einde toewerken. En dat alles ditmaal in Tsetsjenië en Rusland tijdens de Tsjetsjeense oorlog in de jaren negentig.

Veel voor mij (en misschien ook voor jou?) onbekende historie in een pakkende context.

Voor wie de dikke boeken met grootse verhalen niet schuwt!Boekentip Henriette

Juli Zeh: Nieuwjaar

Begint als een doodgewoon niets-aan-de-hand-verhaal;  gezin, 2 kinderen, vakantie Lanzarote.

Maar net voordat je gaat denken: Juli Zeh??? voel je het onheil naderen en net even eerder dan de hoofdpersoon weet je als lezer wat er speelt, wat er gebeurd is.

Wederom een weergaloos intrigerend verhaal van deze bijzonder begaafde schrijfster!

Zij geeft je na veel leesplezier altijd iets om over na te denken mee…..Boekentip Henriette Machteld Siegmann:  De Kaalvreter

Pijnlijk, schrijnend,wrang maar ook prachtig diepvoelend portret van een Joodse vrouw die tijdens de oorlog als 2 jarig meisje door een vreemde achterop de fiets wordt weggebracht naar een onderduikadres in Noord Holland.

Zij maakt de oorlog niet bewust mee, en voor zover je denkt dat ze geluk heeft gehad: wat voor impact die gebeurtenis in haar vroege leven heeft gehad, blijkt uit deze prachtige indringende schets  van een zeer gemankeerd leven.Boekentip Tanita

“Duizelingwekkende spionageroman vol bedriegers, vluchtende nazimisdadigers en een bijzondere vriendschap”: Dit staat op de achterflap van deze dikke roman en deze typering slaat de spijker op zijn kop. Dit boek neemt je mee naar het Spanje van de jaren ’30, toen de burgeroorlog het Spaanse vol verdeelde. Arts Guillermo redt het leven van diplomaat Manuel en dit zal het begin worden van een levenslange vriendschap. Het verhaal zoomt in op de levens van verschillende Spanjaarden en de keuzes die zij maken tijdens de Tweede Wereldoorlog en het Franco-tijdperk. Als blijkt dat het Spaanse regime meewerkt aan de bescherming van ex-Nazi’s en hun vlucht naar Argentinië, raken Manuel en Guillermo betrokken bij een grote contra-spionage-zoektocht waarvoor ze allebei een andere identiteit moeten aannemen en ook persoonlijke offers moeten brengen. Een prachtig en indrukwekkend verhaal, geconstrueerd rond ware feiten, over een periode in de Spaanse geschiedenis die – bij mij althans – niet zo bekend is. Een aanrader!Boekentip Henriëtte

Rudy Morren – Wild vlees Zelden zo’n geweldige Vlaamstalige psychologische roman in een goed gedoseerde mix met een thrilleraspect gelezen! Niet de algemeen beschaafd Vlaamse taal die Vlamingen over het algemeen gebruiken, maar echt Vlaamse (spreek)taal, wat zeer goed bijdraagt aan je voorstellingsvermogen van het gebeuren. Met een werkelijk briljante plot, waarover ik niets ga loslaten. Waarom de hilarische personages nogal naïef aandoen, blijkt aan het einde pas….


Nog twee boekentips van Henriëtte

Pat Barker – Stilte van de vrouwen & Madeleine Miller – Circe Zo gaaf om niet de originele mythen, maar herschreven in romanvorm  over de mythen te lezen. En niet de Griekse helden de hoofdpersonen, maar de vrouwen rondom de helden die in deze boeken juist uit de stilte treden! Zoals NRC schreef: eindelijk de vrouwen de helden!

Boekentip Henriëtte

De moordenaar , de advocaat en de schrijver; Casey N. Cep Het feit dat “de schrijver” in dit geheel Harper Lee was (haar zeer bekende en enige boek: “spaar de spotvogel” is prachtig) wekte mijn leeshonger. Een true crime, op zichzelf al een bijzonder verhaal, is de rode draad tussen de levens van de dominee, een advocaat en Harper Lee (en! Truman Capote ,nu ga ik “in koelen bloede” ook nog lezen!). Het is een zeer knap geconstrueerd  non-fictie boek, waarin een moordende dominee die werkelijk bestaan heeft de hoofdrol speelt,  waarin ook een stuk geschiedenis van Alabama beschreven wordt en dat behalve dit alles ook nog een biografie in zich heeft, een hommage aan Harper Lee.  Een bijzonder geslaagd en knap debuut van deze jonge veelbelovende schrijfster!

Boekentip Henriëtte Zo’n jonge schrijfster, en dan dit!
De totale ontsporing van een zeer christelijke familie na de dood van een van de kinderen, waarbij godsdienst, dromen, seksualiteit een grote rol spelen in het leven van Jas (zij doet haar jas niet meer uit), het 10-jarige zusje.

Marieke Lucas Rijneveld schrijft met een groot beeldend vermogen; even heftig als “Het smelt” vanLize Spit, maar dan vele malen mooier en ook grensverleggend rauw; met Wolkers als haar grote voorbeeld schuilt er een groot schrijver in haar!
Een PRACHTIG boek, echt een aanrader!

Boekentip Henriëtte

Een leesclublid vroeg mij om een uitverkocht, dus moeilijk verkrijgbaar boek: “De huilende molenaar”. Zij had het al vaak met reden weggegeven, en dat maakte mij nieuwsgierig!

De schrijver Paasilinni, een Fin, kende ik wel als humoristisch en een beetje bizar. Dus bemachtigde ik voor mezelf ook een exemplaar, en wat een vondst! Waar ligt de grens tussen”gewoon jezelf zijn” en gek verklaard worden? Corruptie, gerechtelijke dwalingen, maar vooral het gevoel van onrecht dat hem aangedaan wordt, zijn de oorzaak van zijn helse daden in een klein dorp in Finland. Humor om over na te denken, letterlijk en figuurlijk fabelachtig! Ik ga nu alles van hem lezen!

Boekentip Henriëtte

Datzelfde leesclublid had ook een tip voor mij, als boekverkoopster😉 Een nieuwe jonge schrijfster Lieke Kezer, debuteerde met “De afwezigen”.

Wat een prachtig gecomponeerd verhaal, mooi geschreven met heftige gebeurtenissen. Het verhaal rond de persoon Joshua, een legendarische, maar diep gezonken jazz saxofonist. Hij mist zijn leven lang  de mensen die om hem heen zouden moeten zijn vreselijk, de afwezigen, met elk een eigen verhaal.

Hij overleeft dankzij de muziek, en de muziek weerklinkt:  in het woordenspel van Kezer!